martes, 13 de diciembre de 2011

educar en l'us dels mitjans de comunicació, i utilitzar aquests per a educar

Actualment, la societat i la rutina de les persones s'han anat fusionant amb elements que l'han fet més fàcil, que han aconseguit ajudar-les per a que la seva vida sigui més còmoda, més fàcil. Les noves tecnologies són elements que s'han convertit en indfispensables amb una rapidesa increible. Ja és fàcilment observable que els nouvinguts, tenen facilitat per a l'us de les tecnologies, instintivament, saben moure's dins l'entorn tecnologic amb naturalitat. Les tecnologies ha donat veu a totes les persones per a que expressin les seves opinions, protestin, comparteixin... però sense que hi hagi cap filtre que diferencii la informació útil i certa de la que no ñes fiable, és ofensiva o enganyosa. Una eina amb tant de potencial com les noves tecnologies de la comunicació i la informació, requereixen ser ensenyades anteriorment per a ser utilitzades amb seny.

És fonamental que a l'escola, ensenyem als infants a utilitzar aquestes eines amb ètica i responsabilitat. Cal que els dotem de coneixements i criteris prou ferms com per a poder destriar i seleccionar lliure i correctament, la informació que desitgen i els interessa. Des de les escoles, cal que hi hagi una bona formació al respecte, per a que els infants adoptin postures fermes i responsables. Un bon us i una bona capacitat de seleccionar la informació adient, farà que en un futur, siguin ciutadans més responsables i participatius. Hauran adquirit coneixements valuosos amb informació vàlida, i tindran les eines i les actituds necessàries per a tenir una participació activa dins la vida política, social i cultural d'un país.

Si les eines comunicatives i els canals per a fer-ho, demanen una bona formació i certes capacitats selectives el lector o receptor, és per la gran capacitat de frapar al públic que tenen aquestes. Obviament són mitjans atractius que aconsegueixen arribar a la gent amb facilitat, i que si s'utilitzen de forma correcta, poden ser elements valuosíssims.

Els mitjans de comunicació doncs, han de ser un element present a les aules, les escoles i l'educació en general. Són recursos que incentiven els aprenentatges i aporten dinamisme a les sessions. A més, utilitzades com a eina de suport, enriqueixen les metodologies emprades alhora que l'alumne apren a interpretar i utilitzar els mitjans de comunicació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario