jueves, 29 de diciembre de 2011

Exposicions: Els blogs

La Paula Antonell, la Sara Garcia i la Núria Maldonado ens han presetat els blogs com a recurs per a utilitzar amb l'aula o de forma personal.
Des del principi, han mantingut un discurs ferm i segur, i mostraven que havien treballar força el contingut de la seva sessió. Han començat per la part més explicativa i teòrica, per a introduir el concepte de blog. Els blogs són com diaris que cadascú penja a internet i escull compartir-lo o no amb tota la xarxa o amb amics seleccionats. És doncs, una plataforma creada per a que la gent expressi el que sent, el que fa en el seu dia a dia, les seves idees etc.
A l'exposició, se'ns ha presentat diferents formes d'utilitzar un blog, hem vist blogs privats de professors de primària que feien reflexions pedagògiques, blogs d'alguna classe que escrivien el que anaven fent a l'aula i blogs fets per persones que simplement, volien compartir experiències o interessos amb el gran públic d'internet. 
Posteriorment, ens han marcat els paper que tenen el mestre, el centre i l'alumne pel que fa a la creació i manteniment, ja que cal establir uns rols per a que el treball a través dels blogs, pugui fer-se de forma continuada i seriosa.
Finalment, ens han presentat alguns jocs interessants per a treballar amb els infants a l'aula, i un seguit de pàgines web amb contingut educatiu que havien seleccionat considerant-les interessants. Un cop vistes les pàgines web, calia omplir uns formularis sobre la temàtica de cadascuna, que havien creat per a la sessió. Van utilitzar el nostre blog +3tic per a que els altres poguéssim accedir als enllaços que ens proposaven.

Els blogs són eines molt útils que permeten l'intercanvi d'informació, opinions, experiències i tot un seguit d'aspectes molt interessants i necessaris per a desenvolupar l'aprenentatge de l'infant. Partint de l'anonimat que donen els blogs, tothom es pot deshinivir a l'hora d'expressar-se, i això crea un corrent i un intercanvi molt interessant. És clar que, tot i ser una eina molt interessant, cal una motivació, un incentiu per a realitzar un seguiment regular d'un blog. Cal que la tasca de manteniment sigui distribuïda de tal manera que no avorreixi als infants i tots puguin ser alhora, el protagonistes i propietaris del blog. El fet que sigui una creació conjunta, en el cas d'un blog de classe, augmenta la implicació dels infants, ja que consideren seu el producte que s'està creant. L'us dels blogs requereix també, una preparació anterior de cara a que els alumnes facin un bon us i utilitzin amb criteri la xarxa. Si establim unes bones bases per a la utilització dels blogs, poden ser uns recursos potents que treballin diferents aspectes, com l'extracció d'informació i la seva síntesi, la lectoescriptura, l'intercanvi i la socialització. A més, podem treballar qualsevol àrea dins la plataforma que ofereixen els blogs per tant, té un caràcter adaptable que el fa interdisciplinar i magnifica la seva utilitat i possibilitats d'utilització.

No hay comentarios:

Publicar un comentario