miércoles, 28 de diciembre de 2011

Exposicions: els alumnes nouvinguts i les TIC

El Sergio Rella, l'Esther, l'Encarni i el Josep Fosalba, ens han parlat del paper de les TIC en la integració de les persones nouvingudes. Dins un món tan global com el nostre, la integració i l'acollida a les aules ordinàries, són aspectes que deurien de preocupar als centres i que haurien de treballar amb émfasi i efectivitat. Aquesta conferència ha volgut exemplificar com introduir una persona nouvinuda, a partir d'unes activitats que podien realitzar els alumnes , on es passava del català a l'euskera, o de l'àrab al català. Se'ns ha preguntat sobre les nostres experiències a pràctiques, i l'us que es donava de les TIC per a treballar la inclusió. D'aquí s'ha pogut extreure que en poques escoles es fa servir les TIC per a treballar amb els alumnes nouvinguts, ja que encara hi ha la concepció que les TIC no són una eina de suport, sinó una altra matèria a la que cal dedicar-hi temps. Si poguéssim trencar amb aquesta concepció, i fer veure que les TIC són elements atractius per a tots els infants, i que per la seva condició de màquina, pot aportar infinits elements de suport i ventalls molt amplis per a millorar la tasca docent.
Se'ns ha presentat algun exemple d'activitat realitzada per alumnes nouvinguts, com un que uns alumnes organitzaven un mercat per a recollir diners per a la Marató de tv3. Han compartit amb nosaltres un seguit de direccions web, que compten amb força recursos per a treballar la inclusió mitjançant les TIC. I finalment, hem vist un treball que consistia en refer la llegenda de Sant Jordi, en els diferents idiomes dels alumnes que la creaven.
Les TIC són un element que poden ajudar molt en la tasca inclusiva, ja que el principal problema dels nouvinguts és l'idioma. Amb els diversos jocs i aplicacions que es poden treballar amb l'ordinador, l'alumne s'inicia dins el procés d'aprenentatge d'una llengua (tasca purament repetitiva i memoritzaora) d'una manera molt dinàmica, divertida i lúdica, cosa que accelera el temps d'adaptació i fa que l'alumne segueixi motivat més temps. M'atreveixo a afirmar doncs, que les TIC són absolutament necessàries per a la tasca inclusiva, ja que tenen molt més potencial que els mètodes tradicionals, i permeten treballar infinitat d'aspectes, paraules, frases, d'una forma molt més visual, intuitiva, dinàmica i divertida, que segur ajudaran a l'alumne a obtenir uns progressos molt més ràpid, i poder així, introduir-se a l'aula ordinària en un temps inferior.

No hay comentarios:

Publicar un comentario