miércoles, 28 de diciembre de 2011

Exposicions: Aplicació de les TIC i educació inclusiva

A la classe de TIC, la conferència "L’aplicació de les TIC a l’educació inclusiva", ens ha volgut mostrar com les persones amb discapacitat poden utilitzar les tecnologies, i com alhora, les tecnologies poden ajudar aquestes persones a que les seves tasques siguin més senzilles. Se'ns ha aportat informació sobre les discapacitats, i se'ns ha mostrat diversos exemple de com les TIC ajuden les persones amb dificultats visuals. Una entrevista mostrava com una persona cega, utilitzava l'ordinador gràcies al programa anomenat Jaws. Aquest, narrava totes les accions que realitzava l'usuari, per a que aquest pogués controlar l'ordinador sense la necessitat de veure-hi. Han presentat un conjunt de recursos interessants per a treballar les TIC amb infants amb discapacitats diverses, i se'ns ha presentat la pàgina web www.ecomlab.cat, una pàgina web adaptada per a persones amb dificultats visuals o auditives, que ofereix un ventall de recursos ampli i interessant per a treballar amb els infants.
La informació que han donat, estava escrita en una pàgina web que han creat per a la presentació, i on hi ha molt informació sobre el tema que han tractat. A més, han agrupat diversos vídeos relacions que han trobat interessants en un canal de Youtube, per a que es puguin visualitzar sense problema.
Finalment, com a activitat prèvia, hem provat el programa Jaws ens hem dividit en grups i, individualment, havíem de respondre un qüestionari que han creat però amb la dificultat de fer-ho sense mirar. El programa repetia tots el moviments que feia l'usuari, i ha estat una pràctica interessant que ens ha fet veure la validesa d'aquesta eina.

Aquesta exposició ha reforçat la idea que les TIC són eines al servei de les persones, que poden potenciar els aprenentatges en molt àmbits diferents. En aquest cas, serveixen per a fer la tasca de les persones amb ceguesa més fàcil. Tots aquests recursos ens seran molt útils de cara a la nostra tasca docent, ja que l'educació del futur ha de contemplar la globalitat com a element enriquidor dins les aules. Cal disposar d'eines per a fer la classe el més heterogènia possible i saber donar resposta a les necessitats de tots els alumnes, sense que això suposi diferenciar entre alumnes. Si fins ara, un alumne amb una deficiència visual no podia treballar amb un ordinador, actualment ja es pot, estem trencant les barreres que hi havia a l'aprenentatge per a alguns infants amb necessitats educatives especials. És molt positiu doncs, que les TIC puguin crear exemples tan clars d'harmonia i afinitat entre tecnologia i educació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario