jueves, 29 de diciembre de 2011

Exposicions: aprendre llengües amb la pissarra digital

El dimecres, 21 de desembre, el grup format per la Regina Beltran, Estel Gamisans, Tamara Herrera i Helena Prim ens van presentar com treballar els idiomes de cara als nouvinguts o, simplements per a aprendre a millorar el glossari i la gramàtics  mitjançant la pissarra digital i les seves aplicacions. Han divbidit la sessió en diferents fases:

1. Han introduit el treball i han explicat què pretenien fer.
2. A continuació, han fet una simulació de classe de castellà on es treballa amb la pissarra digital, i han fet algunes preguntes sobre un text que han fet aparèixer a la pissarra, per anar completant les activitats proposades.
3. Després han mostrat un conjunt de jocs específics per al treball de les llengües i han demanat la participació dels alumnes per a resoldre les preguntes que es formulaven als exercicis.
4. Finalment, s’ha demanat la participació del públic per a elaborar una història entre tots a la pissarra digital. I han conclòs l'activitat exposant les seves conclusions i el que n'han extret.

Ha estat una sessió força útil, ja que han intentat fer una mostra del potencial de les pissarres digitals (a partir d'ara, PD), que són un element que trobem actualment a les aules, com a puntal del procés d'innovació tecnològica a les escoles. Pel seu caràcter dinàmic, són elements que potencien la partiipació i incentiven la participació de l'alumnat. Si els mètodes tradicionals ens començaven a dur al fracàs escolar, era també perquè les escoles s'estaven quedant enrere, obsoletes. La introducció de les PD a les aules afavoreix que els infants tornin a estar motivats, i vegin des d'una altra perspectiva les classes. A més, són elements que generen molta partiipació quan cal sortir i interactuar am les pissarres, dóna força protagonisme a l'infant. Les PD per tant, són les noves pissarres del futur, més atractives, i amb infinitat d'aplicacions i capacitats que fan de la tasca docent i el procés d'aprenentatge un camí no tan feixuc i molt més motivador i engrescador.
Si un recurs tan potent, a més és capaç d'aplicar-se a diferents matèries, els beneficis són encara superiors. En el cas de la presentació, les PD eren aplicades a la introducció de coneixements per a entendre una nova llengua. Per les moltes activitats i aplicacions diferents, les PD aporten un format totalment atractiu i diferent als convencionals, i mitjançant infinitat de jocs i activitats lúdiques, fomenta un aprenentatge participatiu, personal, dinàmic i molt més efectiu. Coneixent doncs, els beneficis d'aquesta eina, cal incentivar a les escoles l'aprenentatge en l'us de les PD per part de tots els professors; per poder així, treure'n el màxim rendiment i beneficiar-ne tant a l'educador com a l'alumne, i fer un procés d'ensenyament i aprenentatge més complet.

No hay comentarios:

Publicar un comentario